Artyčokový krém se šafránovými špeclemi

Vellutata di carciofi con spaetzle allo zafferano
248

 náročnost: středně těžké
 počet porcí: 6
 doba přípravy: 1 hodina a 10 minut

ingredience

  • 260 ml mléka
  • 225 g hladké mouky
  • 45 g másla
  • 4 artyčoky
  • 2 vejce
  • 1 sáček šafránu
  • zeleninový v ývar
  • strouhaný parmazán
  • šalotka
  • česnek
  • olivový olej extravergine

postup

Artyčoky očistěte, na jemno nakrájejte a v pánvi na oleji orestujte společně s na plátky nakrájenou šalotkou a půlkou stroužku oloupaného česneku. Po 2 minutách přilijte 0,5 l zeleninového vývaru, přiklopte a duste 30 minut. Poté rozmixujte a přimíchejte 200 ml zeleninového vývaru. 

Připravte bešamel – smíchejte 200 ml mléka, špetku soli, 25 g másla a 25 g mouky. Bešamel přimíchejte k rozmixovaným artyčokům a vývaru a uchovejte v teple. 

V míse smíchejte 60 ml mléka, 200 g mouky, vejce, šafrán, špetku soli a dobře promíchejte. 

Do hrnce dejte vařit vodu, osolte, o horní okraj opřete velké struhadlo na výrobu špeclí a do horního zásobníku postupně lijte připravené těsto. Naplněný zásobník přesouvejte, ne příliš pomalu, zprava doleva. Rychlost přesouvání těsta v zásobníku určí velikost špeclí. Z druhé strany struhadla tvarované špecle padají do vroucí vody a jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je děrovanou lžící. Stejným způsobem připravte špecle z celého těsta. Pokud nemáte k dispozici struhadlo na výrobu špeclí, můžete použít pasírovač na zeleninu s nástavcem s největšími otvory. 

Do větší pánve dejte 20 g másla, 2 lžíce oleje, přidejte špecle a cca 2–3 minuty restujte. Špecle rozdělte na polovinu a restujte postupně, aby se moc neopekly. 

Artyčokový krém nalijte do servírovacího talíře, přidejte uvařené špecle, posypte lžící strouhané sýra, opepřete a ihned podávejte.

Mohlo by vám také chutnat

Napsat komentář

Your email address will not be published.