LADISLAV ŠPAČEK, znalec etikety

CHOVÁNÍ U STOLU VYŽADUJE VELKOU ZKUŠENOST

1 127
Během více než deseti let, které strávil ve velmi těsné blízkosti s člověkem, který byl pro mnohé z nás největší osobností novodobých českých dějin, se setkal s nejednou významnou osobností, ať už šlo o královnu či císaře. Přestože nebyl šéfem etikety, ale tiskovým mluvčím pana prezidenta Václava Havla, dohlížel jako vystudovaný pedagog na veškeré detaily a sledoval vše kolem něj. Ne každého tiskového mluvčího a ne každého prezidenta si vážíme či uznáváme… Je mi proto velkou ctí, zeptat se velkého gentlemana pana Ladislava Špačka na pár otázek, které souvisí s gastronomií. Třeba se i vy dnes dozvíte něco, co jste vůbec netušili!
Na odpověď na první otázku se obzvlášť těším, a to už od našeho setkání. Přiznám se, že jsem sama nenašla čas zapátrat, jak to vlastně je, a velmi mne to zajímá. Když jdeme s přáteli z Itálie společně do restaurace, já dojím a svůj příbor zakládám k sobě, oni nikdy. A oni se mne ptají, proč to dělám? Odpovídám: „Aby číšník věděl, že jsem již dojedla!“ Ale kladu příbory tak vlastně automaticky, protože mne k tomu od malička doma vedli. Jak to vlastně je se zakládáním příborů? Chápete to správně a stejné to je na celém světě. S obsluhou komunikujeme ne slovy, ale signály, které vysíláme pozicemi příboru. Příbor zkřížený nebo opřený o okraje talíře znamená, že pokračujete v jídle, příbor složený souběžně vedle sebe, vidlička vlevo, nůž ostřím k vidličce vpravo, znamená „dojedl jsem, můžete sklidit se stolu.” Příbor se skládá na talíř střenkami (rukojeťmi) doprava k sobě, tedy asi na „16. hodinu”, to proto, že zprava zezadu přichází obsluha, aby provedla debaras, odklizení použitých talířů. Příbor tedy míří směrem předpokládaného příchodu obsluhy, aby si ho mohl číšník přidržet na talíři. Veškerá obsluha se provádí zprava, servírování, nalévání nápojů i sklizení talíře. Blíží se nejkrásnější svátky roku. Věřím, že v mnoha rodinách je stále důležité se sejít spolu, celá rodina, v co největším počtu od babiček přes rodiče až k dětem. Hostitelka podává na štědrovečerní tabuli. Jaké je správné pořadí, komu podává jídlo jako prvnímu? Nejstarší babičce či tchyni? Dědečkovi či tchánovi? Manželovi? Poradíte našim čtenářům, aby letos podávali vánoční chod ve správném pořadí? Hostitelka, doma je to maminka, servíruje podle pořadí společenské významnosti. Ve čtyřčlenné rodině servíruje nejprve tatínkovi, pak holčičce, chlapečkovi a nakonec sobě, hostitelka dostává vždy jako poslední. Jsou-li u stolu prarodiče, pak dostává nejprve… více se dočtete v čísle 6/2016  

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi