Jak chutná Kypr

ostrov dvojí duše

48

Polovina řecká a polovina turecká, polovina křesťanská a polovina muslimská. Kypr je úžasnou křižovatkou východu a západu, s hlavním městem, kde se zcela spontánně v kultuře i gastronomii setkávají oba vlivy.

Přicestovat na Kypr je nejlepší po moři. Tento způsob patří k nejkouzelnějším. Na Kypru okamžitě pocítíte, že právě zde se spolu s Afroditou zrodil mýtus krásy a lásky. Je to snad ve vzduchu? Nicméně je to dodnes o důvod víc, proč se sem podívat. Kypr je třetím největším ostrovem ve Středomoří, je typickým představitelem středozemního stylu života, kultury, gastronomie anebo trávení volného času. Můžete tu žasnout při posezení u stolu v taverně na pláži, nechat se překvapit obchůdky s tradičními specialitami nebo při hledání jednoho z mnoha místních producentů vína. Ostrov má dobré spojení s mezinárodními letišti, okruh spojení mezi Evropou a Asií. Je rozdělen mezi dva státy, jih je původem řecký a křesťanský, zbytek spojený s Tureckem a islámem.

1 Území 

I v krajině se odráží tento dualismus, vyprahlá země hor na severu, lesy v jihozápadní oblasti s pohořím Troodos, které dosahuje až 2000 metrů výšky. Mezi těmito body se nachází Messaria, velmi úrodná náhorní plošina, jejíž úroda z velké části dodává suroviny kyperské kuchyni. Zahrady jsou bohaté na zeleninu, vonné byliny, mezi nimiž kraluje máta a koření neustále se objevující v tradičních receptech. Specialitami jsou fazole, cizrna, řepa a kolokázie, sladká hlíza připomínající bramboru. Ostrov je bohatý na ovoce, jsou tu asi nejlepší středomořské citrusy, mezi nimi voňavé citróny, také fíky, banány. V kopcovitých oblastech a na úpatí hor na západě se vyrábí lehký a chutný olej a vína prastarého původu. Chov hraje důležitou roli, zatímco v pobřežních oblastech se nápadně střídají velkolepá skaliska a pláže, kde se hojně loví ryby, a to především typické místní mořské houby. Z moře pochází také černá sůl, málo výrazná, užívaná pro dochucování a jako dekorace.

2 Produkty 

Typické sýry z Kypru jsou tiri, polotvrdý a drobivý; anari podobný tvarohu, a halloumi, míchané mléko pružné konzistence. Pozoruhodné klobásy, zvláště tsamarella, zastánce Slow Food získávaný z kozí kýty a sušený na slunci, obalená v soli a oreganu. Loukanika je vlastně benátská luganega, dědictví benátské okupace ostrova. Vyrábí se z vepřového masa marinovaného ve vínu a kořeněného lentiškem, bobkovým listem a koriandrem. Ochutnat můžete také nejznámější ostrovní víno Commandaria, sladký a jantarově žlutý nektar získávaný sesycháním místních vinných odrůd xinisteri a mavro na slunci. Olympus Wineries patří k nejlepším producentům vína.

3 Kuchyně 

Recepty z Kypru jsou především tradičně řeckými pokrmy, ale obsahují vlivy pocházející z Turecka, Sýrie a dokonce Arménie. Typickým pokrmem je meze, bohatá chuť moře s chobotnicemi, olihněmi, parmicemi, doplněná chutí země v podobě zeleniny a sýra spolu s kořeněnými omáčkami: taramosalata s rybími jikrami, tahini vyráběná ze sezamových semínek a ještě skordalia na bázi brambor a česneku, talattoouri je vlastně kyperskou verzí řeckého tzatziki s menším obsahem česneku, s okurkou a jogurtem. Existuje také mnoho místních domácích polévek: za všechny moukentra na bázi čočky, rýže a cibule. Mezi hlavními chody nechybí stifado, dušené hovězí nebo králičí maso vařené v octě, víně, velkém množství cibule a bylinek. Ofto kleftiko jehněčí stehna pečená v hrnčířské peci a kořeněná bobkovým listem; tava z jehněčího nebo hovězího masa vařeného v cibuli a rajčatech, colocasi je koření cumino, závitky listů vinné révy plněné mletým masem a rýží zvané koupepia. Mezi zákusky mahalepi, moučný pudink ponořený do sirupu z růžové vody, a soujoukko, mandle v horkém nálevu z vinné révy sušené na slunci. A na závěr báječná káva z Kypru s trochou grapa zivania vyráběné z místních vinných odrůd.

4 Umění a příroda 

I kdybyste neměli na ostrově času nazbyt, zcela povinný je Pafos s archeologickým parkem, historie lidstva s úžasnými mozaikami jako jsou např. v Dionisově vile. Jsou svědky historie kyperského vinařství. Další kouzelná místa? Malebné staré město Nicosia, kláštery rozeseté v lesích pohoří Troodos a Akamův poloostrov, přírodní rezervace ideální pro trekking nebo horská kola. Najdete zde vzácné rostliny, jako kyperský tulipán a orchidej, a mimo jiné je to místo rozmnožování želv.

 


Kde jíst a nakupovat

 

Restaurace

Kazani – na Aradippou-Larnaca, v blízkosti jezera s železitě červenou vodou se nachází typická rodinná restaurace patřící k nejlepším na ostrově.

Sýry

Sofia a Andreas Kyriakou – Pafos-Letymbou, ukázky výroby sýrů a ochutnávky sýrů vyráběných v domácích podmínkách (jenom na objednávku).

Bylinky

Christos Kaynas – obchůdek směrem k centru náměstí Arsosu prodává krom stovky endemických bylin také byliny sbírané v horách a proměněné na čaje, likéry a kuchyňská aromata.

Víno

Vouni Panayia Winery – jedná se o vinárnu v moderním stylu, která na objednání organizuje návštěvy a ochutnávky. K dispozici je zde také restaurace s tradiční a sezónní kuchyní. www.vounipanayiawinery.com

 


 

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi