Editorial 3/2018

512

Víno je jako poezie v lahvi. I já už jsem dospěla do věku, že vím, že víno umí vyprávět své příběhy tomu, kdo ho miluje a umí mu porozumět. Vytváří se vztah, který se léty prohlubuje. Zdokonalujete si své zkušenosti a znalosti o víně a s přibývajícími léty se mění i váš osobní výběr. Pravda, někdy pomáhá i přežít… Osudové příběhy lidí, které se skrývají za tvrdou prací vinařů, je třeba opěvovat tou nejúctyhodnější básní, neboť to jsou právě oni, díky jimž odpoutáváme naši znavenou mysl do uvolněných představ, a s tímto lahodným mokem, jakým víno je, tak získáváme trvale vzájemnou spojitost.

Mnoha oslavnými slovy mluvili jistě i milovníci vína, kteří se rozhodli pro návštěvu letošního největšího italského vinařského svátku Vinitaly, na jehož konání jsem se – konečně – letos dostala i já. Jako milovnice Itálie jsem byla nadšena, že ve všech desítkách pavilonů je prezentováno pouze a jen čistě italské víno. Každý pavilon patřil jiné oblasti, jinému kraji, tedy odlišnému vínu, mnoha odleskům barev, zcela rozličným chutím i jinému přístupu k návštěvníkovi, které prezentovaly jednotlivé oblasti země s jinými charaktery vína i lidí. To bylo zcela patrné. Je mi smutno při srovnání enormního zájmu o tento vinařský svátek se zájmem a počtem návštěvníků na našich gastronomických veletrzích – to bych si tak přála změnit, ale to je asi nesplnitelné přání.

Od italského vína pojeďme teď domů na naše zahrady. Neboť i ta česká či moravská zahrada umí psát své příběhy. A vy v nádherné letní rubrice Nápady ze zahrady jistě oceníte rady, jak si vytvořit na vlastním talíři magicky barevnou zahradu ze všech těch salátů, bylinek a koření. Vaše tělo a mysl vám za to budou vděčné, a pokud přidáte i sklenku toho nejlepšího vína, bude to dokonalé spojení. Salát totiž nemusí být jen přílohou, kterou se zdobí okraje talířů – tato doba už dávno skončila! Salátové listy dávají nyní prostor kompozicím chodů, ale i kontrastům teplých a studených pokrmů. Z kontrastů barevných listů zeleniny můžeme vytvořit nejednu harmonii na talíři. Zásadním pravidlem je, aby tento zeleninový  koncert byl připraven na stůl ve své dokonalosti, což znamená, musí být rafinovaně ochucený, ale především čerstvý a připravený tedy těsně před jeho podáním na stůl a s opatrností promíchaný.

Věděli jste, že se zeleninový svět dělí na tři velké zelené rodiny? Tou první rodinou jsou plody, které jsou oslavou jednotlivých rostlin a pýchou každé zeleninové zahrady. Tou druhou jsou listy a stonky, které jsou tou nejlepší částí zeleniny. Tou poslední, třetí jsou kořínky, které přinášejí křupaný tón a zdravé látky z půdy. Na několika stranách tohoto čísla je popsáno o jednotlivé zelenině tolik, že budete mile překvapeni, když objevíte v pokrmu něco, co jste dosud netušili.

Když je tolik řeč o zelenině, nesmíme zapomenout ani na jejího důležitého partnera v našem jídelníčku, který vládne právě tomuto období. Čerstvého ovoce je nyní dostatek, a o to lépe chutná, máte-li možnost ochutnat ho od farmářů nebo od babiček. V rubrice dezerty & dorty jsme pro vás totiž připravili sladké lahůdky, které voní právě po broskvích, meruňkách, švestkách, třešních a malinách.

Další gurmánskou básní, která nám pohladí naše chuťové vnímání a udělá o dětských prázdninách nejednu radost, jsou tentokrát vafle, oplatky, které k nám přicházejí ze severu a které známe na tisíce způsobů. My vám je připravíme na sladko i na slano.

O trendech a změnách v bytovém designu vám více prozradí Iva Bastlová, interiérová designérka, která se od příštího čísla stane naším pravidelným rádcem, který nám pomůže zvolit vhodný design pro daný prostor a poradí mnoho zajímavých informací z tohoto odvětví.

A letošní prázdniny můžete začít třeba s naší školičkou, neboť tentokrát se naučíme uhlířské špagety, které máme rádi hlavně my, dospělí. Ale je dobré dětem ukázat již od malička, co je dobré, ne?

 

Krásné prázdniny a v srpnu na viděnou!

 

Vaše

Kateřina Reimitzová