Editorial 1/2018

271

Zvedni mě!

Nebo také „vytáhni mě” je správným českým překladem pro doslovné italské zvolání: Tirami su! Tento tradiční italský zákusek, který je známý po celém světě, není sice lehoučkou a dietní záležitostí, ale když je vyroben někým,
kdo ho opravdu umí, je lahodnou a vysoce návykovou záležitostí každého milovníka skvělých dezertu.

Díky tvarohovému sýru mascarpone, který je základem této lahůdky, je jasné, že patří mezi tučnější dezerty. Ale co naplat, jsou dny, kdy ho proste potřebujeme! Co k jeho přípravě nesmí chybět? Speciální piškoty? Ano! Likér Amaretto? Ano! A ještě je zapotřebí silného espressa, do kterého se piškoty namáčejí, dále kakao, které se sype na povrch dezertu…Nebojte, v tomto čísle se ho zaručeně naučíte v naší kuchařské škole připravovat i vy! 

Přesto, že je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších italských receptu, jeho historie není příliš jasná a vlastně ani dlouhá. Patří mezi moderní receptury a jeho krátké dějiny se upínají někam k sedmdesátým letům minulého století. Nejčastěji je zmiňováno město Treviso na severu Itálie, kde prý recept vznikl v restauraci Le Beccherie. Jiné prameny zase tvrdí, že o podobném receptu se píše v renesanční kronice města Sieny. Nicméně černé na bílém a v tištěné verzi se dozvídáme o receptu s tímto povzbudivým názvem až počátkem 80. let minulého století. 

Potřebnou energii pro letošní chřipkou zasažené období, které postihlo nejednoho z nás, si můžeme dodat nejen tímto dezertem, zlepšujícím také – a nejen – nejen ženskou psychiku, i dalšími potřebnými vitamíny a minerály ve zdravých receptech. V tomto čísle mne proto nadchla především rubrika Zimní zelenina, v níž se skrývají i obyčejné rady, které mohou změnit základ například vašich polévek. Mne až manžel naučil, že nejlepší a nejsilnější vývar je ten, když do něj přidám slupky z použité zeleniny. Nic nevyhazujte! Například stonky, košťály, vrchní listy a dřevnaté části můžete přidat do vývaru, také do těsta, nebo do náplně na křehký koláč, crostatu. Víte, že každá domácnost vyprodukuje v průměru 1,3 kg odpadu denně? Více než třetinu z toho představuje právě kuchyňský odpad. My totiž, tak trochu ze zvyku, tak trochu z estetických důvodů, zbavujeme ovoce i zeleninu veškerých tvrdých a vláknitých částí, a tak je obíráme až na dřeň. V jednotlivých ročních obdobích se liší též způsob přípravy, jak by měla být zelenina připravena ke konzumaci. Seznámíme vás blíže s osmi zeleninami – vládkyněmi zimního období.

Mluvíme-li o energii, pak další, ze které čerpám – pokud zrovna výjimečně vykoukne na obloze – je slunce.
A pokud nevíte, kam ještě letos vyrazit na hory, přinášíme vám tentokrát tip na rakouské hory a region stále
prosluněný: Korutany. Jako lyžarské středisko je stále oblíbenější především u rodin s dětmi. Skvěle upravené
svahy v kombinaci s pořádnou dávkou pohostinnosti a v podobě korutanské alpsko-jadranské kuchyně
vytvářejí dokonalou zimní dovolenou. 

„Většina lidí spotřebuje více energie na mluvení o problémech než na jejich řešení“, řekl Henry Ford, americký průmyslník. Proto je třeba si ji stále doplňovat, a to čímkoliv, to říkám zase já!

Hodně potřebné energie Vám všem přeje 

 

Vaše

Kateřina Reimitzová