Editorial 4/2019

90

Léto pro mne každým rokem začíná posledním školním dnem a vysvědčením mých dětí, ale zároveň i karlovarským festivalem, na který jsem se chystala více jak patnáct let a těch pět posledních si ho už nenechávám ujít.

Prázdninový režim, který nám umožní na chvíli odjet s rodinou a setkat se více s přáteli, které máme rádi, také současně umožňuje chvíli zapomenout na každodenní stres a boje, které musíme denně podstupovat. Jsem šťastná, že o těchto prázdninách jsem překonala i vlastní boj s kolem, které prostě nemám ráda. Možná to někteří z našich čtenářů a zároveň nadšenců cyklistiky nepochopí, ale někteří jsme spíše typy kavárenské než sportovní, tak už to je. Ale když mě kamarád vylákal na malou projížďku na hrad Krakovec a byl z toho můj vlastní a životní rekord, uvědomila jsem si, že je radostné zvládat nejen boje pracovní, ale i ty vnitřní, svoje, které zpravidla odmítáme, protože víme, nebo si myslíme, že na to prostě nemáme. To pivo po mých prvních 40 kilometrech chutnalo jako nikdy … díky, Vašku!

Tématem tohoto čísla nejsou ale moje osobní boje, ale především lahodná zmrzlina! O tom, jak vlastně vznikla první skutečná zmrzlina, se vedou velké dohady, ale několik verzí je přesto známo. Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali již ve starém Řecku. Praví se však, že to byli Mongolové, kteří zmrzlinu rozšířili. Vzhledem k tomu, že při výrobě zmrzliny je zapotřebí také smetany a mléka … myslíce na ty Mongoly, dovedete si představit, jak asi chutnala zmrzlina z velbloudího či kozího mléka? 

Nepřeberné množství druhů, nápadů a experimentálních chutí, které mistři zmrzlináři poslední dobou vymýšlejí a vyrábí, je opravdu okouzlující. Někdy až člověk neuvěří, co může chutnat tak dobře, ať je to třeba netradiční bazalková, perníková, zázvorová, skořicová, či už dobře známá čokoládová s chilli. Ať je to, jak je to, ta nejlepší zmrzlina je postavena na jednoduchosti, stejně tak jako samotná italská kuchyně na prvotřídních surovinách a v případě ovocných zmrzlin na čerstvém ovoci. Končí léto, končí prázdniny, ale zmrzlinu my, co ji milujeme, můžeme jíst stejně po celý rok!

Je mi velkou ctí, že vám v tomto čísle můžeme představit ty nejlepší zmrzlinárny u nás. Najdete je na stranách 74 a 75. Věřím, že mnoho z nich jste již sami navštívili a i vy sami máte mezi zmíněnými už dávno tu svoji nejoblíbenější, a to jak zmrzlinárnu, tak i zmrzlinu samotnou. 

Protože náš časopis je určen milovníkům především italské kuchyně a protože předpokládáme, že vás vaše cesty do Itálie též  mnohdy zavedou, přinášíme vám přehled těch nejlepších zmrzlináren po celé Itálii. Italští zmrzlináři si pochvalují skutečnost, že se tomuto výrobku dostalo konečně stejného respektu jako klasickému pokrmu či cukrářskému dezertu. Stejně jako italští mistři zmrzlináři věnují i ti čeští velkou pozornost původním surovinám a technikám a přitom vytvářejí vylepšené a kompletní zmrzliny. Ve zmrzlinové rubrice  najdete i neodolatelný recept na Ledová dřívka, která jsou plná vitamínů, jsou zdravá, snadná k přípravě a můžete je připravit s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi, ať už s melounem, kiwi či jahodami.

A když už jsme u té božské zmrzliny, nesmíte zapomenout pročíst řádky o božském ostrově, protože ten Afroditin, totiž Kypr, jím bezesporu je. Na ostrově měla tato bohyně lásky a krásy hned pět svých chrámů. Dodnes nesmí na žádné kyperské svatbě chybět symboly této bohyně, kterými byla holubice a granátové jablko, představující plodnost. Říká, že Kypr má nejčistší moře v Evropě, ale pozor, na Kypru jsou prý silné mořské proudy, stejně nevyzpytatelné jako sama láska. Historie odrážející se v pestrosti, kterou vám tento ostrov nabízí, je opravdu nevyčerpatelná, a to od místní kuchyně, zapadlých nádherných vesniček, romantických klášterů i oblíbených tábořišť pro kempink. 

Dalšímu pokrmu, kterému zůstaneme věrni po horkému létu, je bezesporu italská pizza. Zkoušeli jste ji někdy na sladko? Základ pizzy si vyberte podle své chuti, ale nakonec ho ozdobte sezónním ovocem a krémem. Je to jiné, a přitom dobré. Takové malé pizzy s mandlovou náplní a pistácií, kdo by jim odolal?

Citrón je ovoce, které osvěžuje, chrání  a velmi nám pomáhá, ale především dodává tu správnou jiskru spoustě jídel, pochutin a dezertů. Je vhodný pro jídla od mozzarelly až po kávu a my vás o tom přesvědčíme v rubrice Mluvíme o … citrónu. 

Býti svěží je tématem nejen další z našich letních rubrik, ale i mou touhou. Přeji si, asi jako všichni, býti a zůstat svěží. Srpen byl hvězdami popsán jako velmi těžký měsíc a velká zkouška pro mnohé z nás, ať jsou tedy další měsíce svěžími a šťastnějšími nejen ve hvězdách, ale i na Zemi!

Vaše Kateřina Reimitzová

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi