Editorial 3/2019

171

Po objevu ohně lidstvo zaznamenalo velký skok kupředu, to víme všichni. Příprava jídel na grilu, kterou má většina z nás tak ráda a těší se na ni celou zimu, obnáší ale i trochu kuchařského talentu, aby to stálo za to. Barbecue nebo grilovačka, je to vlastně jedno, jak tomu kdo říká, ale grilování milujeme bezesporu téměř všichni. O to víc, když se u grilu objeví někdo, kdo to opravdu umí. Maso, kotlety, papriky, lilky, cukety, ty zcela určitě. Ale věděli jste o tom, že se dá na grilu připravit i ovoce? Na ohni se dá připravit opravdu téměř všechno, od těstovin až po dezert. Přesto, že mně osobně, bydlícímu člověku ve městě, k tomu pravému prožitku chybí ještě ta zahrada, ale říkám si, že nejdůležitější je, že o přátele, kteří s námi rádi posedí, pojedí a popijí, není nikdy nouze. Dneska už se dá grilovat téměř všude, i u nás ve vnitrobloku, přesto, že někteří z našich sousedů z toho radost nemají. Tedy neměli do té doby, než byli přizváni. Co je pravdou, že s přípravou pokrmů na ohni se nám vrací prapůvodní velmi přímý vztah k jídlu a jeho přípravě. Proto doufám, že v naší rubrice Mluvíme o… barbecue, najdete nejeden nápaditý recept pro vaše příští setkání s rodinou či přáteli u společného grilování.

Netuším, zda Její Veličenstvo královna Alžběta též holduje grilování tak jako my, nicméně v tomto čísle se můžete dozvědět od rozeného Lombarďana Daria Pizzettiho, co vaří na britské ambasádě v Římě prezidentům, princům a povětšinou anglosaským diplomatům. Na stránkách, které jsme výstižně nazvali Kuchařská výzva, je příběh kuchaře, který – aniž by se hnul kdy z Říma – byl vybrán mezi ostatními jako ten nejlepší a na recepcích ve vile Wolkonsky, rezidenci britského velvyslance, připravuje vždy tu nejvybranější kuchyni. Věřím, že pro naše začínající mladé kuchaře může být tento příběh inspirací při hledání zaměstnání a pro vás, ostatní čtenáře, mohou být jeho čtyři recepty námětem na dnešní večeři.

Bylinky používáme v kuchyni též mnozí z nás, ale květiny v jídle? Pro opravdové gurmánské nadšence dá se sestavit i krásná svatební kytice, kterou by namísto házení bylo lepší odnést rovnou do kuchyně. Více nápadů ze kterých květin můžete takovou kytici poskládat, se dozvíte v naší rubrice Mluvíme o… pugétu k snědku. Jedna je věnována snílkům, druhá má duch venkova a třetí je rock’n’rollová. A všechny můžete sníst, to mají společné! Od květiny je nejblíže k vůni. Vůním je věnována i další rubrika tohoto krásného čísla. Vůně. Je mocnější a účinnější než vzhled, slova, city, pohledy. Nelze ji prostě odmítnout. Vnikne k vám, aniž byste chtěli. Stejně jako vzduch, který dýcháme, vnikne nám do nosu a naplní jej. Neexistuje snad žádný způsob, jak se vůni postavit a odporovat jí. Vybrali jsme pět vůní a hledali tajemství jejich chuti, abychom vytvořili pět originálních zákusků, které když ochutnáte, ihned si je zamilujete!

Voňavé dny a v srpnu na viděnou.

Vaše Kateřina Reimitzová

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi