Editorial 2/2019

343

Je těžké se soustředit na to, co vám chci vyprávět, když zrovna kope Slávie a já u toho nemůžu být! No nevadí…Snad to dobře dopadne a kluci z Chelsea, co se těšili na výlet do Prahy a prý netuší, kdo Slávie je, si je ode dneška budou pamatovat!

My se mezitím začneme těšit  na Velikonoce, i když nejsou to spíš pánové, kteří se těší celý rok, že nám oficiálně můžou naplácat pořádně na zadek a ještě za to něco dostanou? A já se zase velmi těším na příští sobotu, doufám, že nám vyjde počasí a přijede do krásných lázeňských Poděbrad se podívat za námi také. Chystá se totiž další gastronomická zastávka s Chutí Itálie, která bude tentokrát doprovázena i přehlídkou desítek veteránů aut a spoustou dobrého jídla a pití.

V tomto čísle jsou dominantními surovinami chléb a vejce, jedny ze dvou základních potravin, které si zaslouží určitě více prostoru. Na více jak deseti stranách se věnujeme tomuto zázračnému světu kynutí s kváskem, ve kterém je  při práci s těmito potravinami zapotřebí času a vlídnosti. Pekaři o své profesi vyprávějí, že jde víc o poslání než práci. Čekají na vás recepty ze semínek vinné révy, kde ingredience dodá těstu tmavé zabarvení a chuť toustu. Nebo ten se sušenými rajčaty a perledským olejem… Obdivuji jejich trpělivost nad rozpálenou pecí a vám přeji, ať se podaří alespoň jeden ze zajímavých chlebových receptů.

Mezi velikonočními specialitami nechybí klasická jehněčí pečeně ani zvláštně nahořklá omeleta s chřestem a pampeliškou. I naše květinová kouzelnice Jana Vlková vám zrovna o pampelišce v tomto čísle povypráví mnohem více.

Ke chlebu patří samozřejmě máslo, které si připravíme v naší Kuchařské škole doma sami. Po desetiletí stálo právě máslo na černé listině potravin, až přišli velcí odborníci na výživu se zcela opačným názorem – že neškodí. A co mne velmi překvapilo, že je lékem na duši v případě psychických potíží, a když nepomůže psychicky, je nezbytnou přísadou do rizota, zjemní omáčky nebo skvěle doplní jako nezbytná surovina jakékoliv malé zakousnutí k aperitivu. My, co ho milujeme, mluvím subjektivně za sebe, neboť margarín mi nikdy nepřirostl k srdci, my jsme máslu věrní stále. Jen si maximálně hlídám, z jaké výroby pochází. Možná také používáte jistou aplikaci, díky které třeba já mám zakázáno domů přinést potraviny jistých značek… Není nad čerstvý chléb s máslem a solí a k tomu salát z voňavých rajčat a cibule. A k tomu samozřejmě dobré bílé víno. Už cítíte to jaro, jak ta zelenina je přirozeně barevnější a voňavější? Já moc!

Užijte si první jarní dny, a pokud se chystáte na velikonoční výlet třeba právě do Říma, závidím vám ten pohled, který se nikdy neomrzí, totiž ten z náměstí svatého Petra, kde se kolem vás rozprostírá ohromné kruhové náměstí s kašnami a kolonádou, uprostřed území městského státu Vatikán.

S naším hostem redakce, papežem Františkem si popovídáme o jeho lásce ke kuchyni a o tom, co má rád on. Jako třeba olihně da urlo, jak prozradila jeho sestra Marie Elena, kdy je ještě v Buenos Aires připravoval sám a s nadšením k vaření, které zdědil po své matce Regině Marii.

A protože velkým požehnáním jsou pro nás rodiče naše děti, i pro ně jsme připravili speciální kuchařský kurs jak na takový narozeninový dort, pro ní i pro něj… Nejdříve se naučíme základní dort Margherita a pak jak takový dort ozdobit. No, nebude to tentokrát tak lehké, jak se zdá. Ale co je v životě lehké? Nebo snadné, nic. A co se lehko získá, také záhy zmizí, proto se nebojte těžkých zkoušek, které vás posunou k něčemu ještě složitějšímu.

Jarní slunce nechť vám ukáže veselejší směr tohoto roku!

Vaše Kateřina Reimitzová

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi