ALDO AMATI, italský velvyslanec

NEJLÉPE UMÍM PEČENÍ

407
Jako prvního jsme o rozhovor do čísla 1/2015 poprosili člověka z nejpovolanějších, Jeho Excelenci velvyslance Italské republiky v ČR pana Alda Amatiho.
Vážený pane velvyslanče, dovolte nám, abychom vás nejprve přivítali v České republice a představili vás našim čtenářům. Nastoupil jste do své pozice v říjnu loňského roku. Co vás vedlo k tomu, že zrovna do Prahy? Jedná se o půvabné město s bohatou kulturou, které každý rok přiláká tisíce italských turistů a skrývá tajemná místa k objevování. Snažím se o to, aby italské firmy, zvláště ty malé a střední, lépe porozuměly českému trhu, který nabízí mnoho možností a které by jim pomohly ven z krize. Mezi našimi dvěma státy je veliké souznění pokud jde o evropskou politiku a budoucnost EU: růst a zaměstnanost jsou společné klíčové pojmy, kterými se musíme řídit. Nepochybujeme, že časopis La Cucina Italiana znáte, že podle něj vařily určitě ženy ve vaší rodině, když jste byl dítě. Jaké máte na časopis vzpomínky ze své vlasti? Pamatuji si, jak moje maminka listovala časopisem a zkoušela podle něj vařit, když se vrátila domů z práce (pracovala jako profesorka). A také jak se mi při pohledu na fotografie sbíhaly sliny. Jaké bylo vaše oblíbené jídlo v Itálii? Mé dva nejoblíbenější první chody jsou risotto s lanýži a pasta alla carbonara. Mezi druhými chody je to ossobuco a svíčková z telecího. Na závěr jahody se zmrzlinou. Řada mužů se pyšní tím, že umí vařit a že jejich domácí „výrobky“ jim jejich blízcí velmi chválí. Mohu se zeptat, zdali umíte vařit a jaký pokrm je vaším oblíbeným mistrovským dílem? Nemohu tvrdit, že bych byl zkušený kuchař, ale vaření jsem se naučil zvládat po odloučení s mojí ženou, když jsem musel občas vařit pro mé dvě děti. Nejlépe se mi daří pečeně, … více se dočtete v čísle 1/2015.  

Mohlo by Vás zajímat Více o autorovi